De specialisaties van Fysio Haelen

Heeft u problemen of pijn bij bewegen, wacht dan niet te lang. Soms is het duidelijk waar de pijn vandaan komt. U verstapte zich, verzwikte uw enkel of vertilde zich. Maar soms is de pijn er langzaam in geslopen. U krijgt steeds meer moeite om te bewegen, uw gewrichten voelen stram. Als u iets wilt pakken of uw jas aantrekt, voelt u pijn. U hoeft de oplossing niet te weten. Daar zijn wij voor.

Onze therapeuten zijn zeer ervaren in het behandelen van de meest uiteenlopende aandoeningen. Ook hebben wij een groot aantal specialisaties, waarover u hieronder meer kunt lezen.
De meest voorkomende specialisaties vindt u op onze homepage.

Fysio Haelen - oefentherapie

Algemene oefentherapie

Fysio Haelen - dry needling

Dry needling

Fysio Haelen - manuele therapie

Manuele therapie

Fysio Haelen - longrevalidatie

Longrevalidatie

Fysiotherapie

Elk jaar gaan maar liefst 2,5 miljoen mensen naar een fysiotherapeut omdat zij klachten hebben als ze bewegen. De meeste patiënten worden door de huisarts naar de fysiotherapeut verwezen, maar dit is niet persé nodig. U kunt ook zelf rechtstreeks een afspraak maken met onze praktijk, zonder tussenkomst van de huisarts. Een van de meest voorkomende klachten is lage rugpijn zonder uitstraling. Vaak komt dat door problemen die betrekking hebben op de wervelkolom.

Gewrichten

Pijn en bewegingsproblemen kunnen te maken hebben met gewrichten. Denk aan schouder, elleboog, pols en heupen, maar ook klachten aan handen, voeten, nek, bekken, rug en kaak komen vaak voor.

Spieren, bloedvaten en zenuwstelsel

Heeft u last van pijnlijke spieren of pezen? Deze blessures kunnen ontstaan door een abrupte beweging. De fysiotherapeut kan deze klachten verhelpen. Fysiotherapie kan ook ingezet worden na een operatie bij stoornissen in het zenuwstelsel, de bloedvaten, het hart of de longen. Ook bewegingsproblemen met een neurologische of een reumatologische oorzaak kunnen behandeld worden. Of gewoon bij mensen die een dagje ouder worden en voor wie dagelijks probleemloos bewegen niet meer vanzelfsprekend is.
Het is ondoenlijk om een volledige opsomming te geven van alle klachten die behandeld kunnen worden. Daarom is het goed te weten dat u met al uw bewegingsproblemen bij de fysiotherapie terecht kunt.
Met de fysiotherapeutische behandeling, passen we natuurlijke prikkels toe om zo het herstel te bevorderen. De basis voor het behandelplan is een lichamelijk onderzoek. Uiteraard besteden wij alle zorg en aandacht aan uitleg over uw aandoening, ergonomie en de prognose. En – niet onbelangrijk – preventie, om problemen in de toekomst te voorkomen.

Mulligan concept

Fysio Haelen - mulligan concept

Schouder fysio

Fysio Haelen - schouder fysio

Manuele therapie

Een van de specialisaties binnen de fysiotherapie is manuele therapie. Het is ook bedoeld voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat: wervelkolom en gewrichten in armen en benen. De manueel therapeut kan veel stoornissen positief beïnvloeden, die worden veroorzaakt door stoornissen in de gewrichten.
Wanneer gewrichten niet goed werken, kunnen er klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan. Deze stoornissen van het gewricht noemen we ook wel functiestoornissen.
Een gewricht dat korte of langere tijd wordt overbelast, is vaak de oorzaak van de klacht. Op een gegeven moment wordt bewegen steeds moeilijker en pijnlijk. Ook kunnen de spieren verkrampen en kan uitstraling van de pijn plaatsvinden in andere delen van het lichaam. Manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten verminderen of verhelpen, uw beweeglijkheid verbeteren en daarmee ook uw lichaamshouding.
De manueel therapeut start met een screening om vast te stellen of manuele therapie voor uw klachten de juiste behandeling is. Na de screening volgt de intake en u krijgt een lichamelijk onderzoek waarbij uw houding en de bewegingen van de gewrichten worden onderzocht. Hij kijkt niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt ook de oorzaak van de klacht. Verder bekijkt hij of u andere lichamelijke problemen heeft die gerelateerd zijn aan de klacht. Tenslotte beoordeelt de manueel therapeut of uw doelstellingen haalbaar zijn en stelt samen met u een behandelplan en prognose op. Of manuele therapie uw klacht kan verminderen of verhelpen, moet blijken bij de eerste behandeling en is ook afhankelijk van uw eigen inzet.
 • Hoofd- en nekklachten
 • Nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen
 • Rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
 • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
 • Bepaalde vormen van duizeligheid
 • Klachten aan de kaak, eventueel in combinatie met nekklachten
 • Heup- en bekkenklachten
 • Beperkingen in andere gewrichten
Een manuele therapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende opleiding manuele therapie heeft gevolgd (gemiddeld 4 jaar). Verplichte na- en bijscholing en registratie wordt verzorgd door de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT). Dit betekent dat u bij een door de NVMT erkende manueel therapeut altijd behandeld wordt die ter zake kundig is.
Fysio Haelen - manuele therapie
Fysio Haelen - manuele therapie
Fysio Haelen - manuele therapie

Lymfedrainage- en oedeemtherapie

Wanneer er sprake is van teveel vocht in het weefsel (oedeem), kan dit behandeld worden door middel van lymfedrainage. De hoeveelheid aan vocht ontstaat meestal in de benen, maar dit kan ook voorkomen op andere plaatsen in het lichaam. Een oedeemtherapeut heeft een speciale opleiding oedeemtherapie gevolgd na de opleiding voor fysiotherapie.
Oedeem kent verschillende mogelijke oorzaken:
 • een verstoorde balans tussen het uittreden van vocht in het weefsel en opname in het bloed
 • (aangeboren) afwijkingen in het lymfestelsel
 • schade aan het lymfestelsel na een operatie, trauma of straling
 • schade aan het lymfestelsel na een (bacteriële) infectie
 • verstopping in het lymfestelsel door een tumor
 • veranderingen na gebruik van medicijnen
Fysio Haelen - lymfedrainage

Oedeem

Wanneer het lymfestelsel minder goed werkt, kan er lymfeoedeem ontstaan.

Dit is een vochtopeenhoping in de huid en in de onderhuid, waardoor een gevoel van stuwing, tinteling of pijn ontstaat. Een verminderde werking van het lymfestelsel is echter niet de enige mogelijke oorzaak voor een oedeem. Andere soorten oedeem zijn bijvoorbeeld:

Traumatisch oedeem, bv. na een botbreuk, kneuzing of operatie;

Veneusoedeem, bijvoorbeeld door een trombose, gips, ontsteking van de wanden van de venen, spataderen en aderverkalking;

Lipoedeem: een abnormale aanmaak van vetcellen.

Binnen de leer van de lymfologie wordt oedeem wordt onderverdeeld in primair, secundair en algemeen oedeem.

Het lymfesysteem

Ons lymfestelsel heeft een aantal belangrijke functies:

Het zorgt voor een goede immuniteit doordat het werkt als afweermechanisme. Bacteriën en afvalstoffen worden afgevoerd.

Goede bouwstoffen worden door het lymfestelsel omgezet tot lichaamseigen stoffen en naar de bloedbaan gebracht. Deze kunnen zo opgenomen worden in ons lichaam. Het stelsel heeft een afvoerende functie van vocht, eiwitten en andere grote moleculen.

Fysio begeleiding van sporters

Het vereist specifieke kennis en ervaring van een fysiotherapie om sporters te begeleiden. Hoewel revalidatie na een sportblessure veel overeenkomsten kent met een regulier revalidatieproces, zijn er enkele grote verschillen.
Als sporter bent u erop gebrand om zo snel als mogelijk is weer op hoog niveau te kunnen presteren. Een te snel of te langzaam opbouwen van (sportspecifieke) belasting, kan een ernstige verstoring van uw herstel betekenen en mogelijk zelfs een belemmering zijn voor volledig herstel.
Het is dus uitermate belangrijk voor sporters dat de behandelend fysiotherapie veel kennis heeft op het gebied van weefselherstel, compensatiemechanismen en sportspecifieke belasting.
Ons behandelplan bij sporters kent drie aspecten, namelijk:
 • Preventie
 • Behandelen van acute letsels
 • Behandelen van chronische klachten

Preventie

Onze fysiotherapeuten zijn specialisten in bewegen. Niet alleen kunnen wij een goede inventarisatie maken van uw algemene – en sportspecifieke conditie, maar kunnen ook weefselspecifieke testen uitvoeren. Wij hebben uitgebreide kennis van de specifieke sportbelasting en daardoor kunnen wij u uitstekend adviseren over een optimale opbouw tijdens uw training en zo de kans op blessures te verkleinen. De fysiotherapeut adviseert u bij de opbouw van trainingsschema’s en/of geeft u advies over schoeisel en andere materialen.

Acuut letsel

De fysiotherapeut is ook de aangewezen persoon om acuut letsel te behandelen, zoals een verzwikte enkel, verdraaide knie of een spierscheur. Doordat er geen verwijzing meer nodig is van de huisarts, kunnen wij meteen beginnen met de behandeling van uw klachten. Het herstel kan dus ook eerder inzetten. Voor een snelle hervatting van uw sport is een juiste diagnose en behandelstrategie van uitermate groot belang.

Chronische klachten

Chronische klachten die lang aanhouden, oftewel letsels door overbelasting, vragen vaak de nodige achtergrondkennis over mogelijke oorzaken. Die oorzaak kan liggen in de tak van sport, de intensiteit van de sportbeoefening, het gebruik van diverse materialen, maar het kan ook aan de sporter zelf liggen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn zeer ervaren in het uitzoeken van de oorzaken, advies, behandeling en preventie van dergelijke klachten en letsels.

Ons team

Fysio Haelen, ons team, Rick Jacobs
BIG registernummer: 49033988704

Rick Jacobs

Praktijkhouder
Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Neurorevalidatie
FysioFitness begeleider

Fysio Haelen, ons team, Judith Maessen
BIG registernummer: 69910223404

Judith Maessen

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Dry needling
Medical taping
FysioFitness begeleidster

Fysio Haelen, ons team, Huub Claessen
BIG registernummer: 59005603330

Huub Claessen

Fysiotherapeut
Manueel therapeut
Longfysiotherapeut
Claudicatiotherapeut
FysioFitness begeleider

Fysio Haelen, ons team, Sandra Smeets
BIG registernummer: 4991975504

Sandra Smeets

Fysiotherapeut
Oedeemtherapeut
Lymfe taping
Mulligan therapeut
FysioFitness begeleidster

Fysio Haelen, ons team, Niels Dullens
BIG registernummer: 19927059804

Niels Dullens

Fysiotherapeut
Osteopaat i.o.
Personal trainer
Medical taping
Fysiofitness begeleider
Fysio Haelen, ons team, Niels Dullens
BIG registernummer: 09930389404

Lars Hobus

Fysiotherapeut
Geriatrie Fysiotherapeut i.o
Neurorevalidatie
FysioFitness begeleider
Fysio Haelen, ons team, Anjes Knoops

Anjes Knoops

Receptie
Medisch secretaresse

Bezoek ons

Napoleonsweg 62
6081 AD Haelen

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0475-594057

Openingstijden

Maandag 8.00 tot 21.00 uur
Dinsdag 8.00 tot 19.30 uur
Woensdag 8.00 tot 18.00 uur
Donderdag 8.00 tot 20.00 uur
Vrijdag 8.00 tot 19.00 uur

Privacy Verklaring

Alle rechten voorbehouden © , Fysio Haelen.
Website beheer en onderhoud door